Népszerű bejegyzések

Posted by : Vivi♥ 2015. jún. 1.

Az önjelölt Senki, CG Silverman új suliba kerül, ahol egy csapásra felszállóban találja magát a népszerűségi ranglétrán, hogy végre belőle is válhasson Valaki. Nemtörődöm attitűdje mágnesként vonzza be őt a menő klikkbe, s még mielőtt feltűnne neki, a kalapból előhúzott játéka, a Felelsz vagy mersz ikonikus státuszba emeli őt. Míg lázadó imázsa reflektorfényhez segíti CG-t, egy számára eddig ismeretlen káosz labirintusába is bekergeti. A lány minden újabb hazugságával és merész tettével további ajtók tárulnak fel, amelyek jobb lett volna, ha zárva maradnak. CG katasztrófaszerű csapások sorozatát szabadítja magára. Vajon képes tovább játszani a szerepét? Vagy az egész világ rájön, hogy csaló?




Már a borító, a fülszöveg és a cím együttese felkeltette a kíváncsiságomat. Biztosan ha ránéztek a könyvre, egyből egy tiniregényre asszociáltok, hiszen az is. Ha az igazat akarom mondani, számomra hasonlított a Bajos csajokra. Én személy szerint  imádom azt a filmet, ezért a hasonlósággal semmi problémám nem esett. 

Főszereplőnk új városba érkezik és sikerül neki beilleszkedni az iskola menő klikkjébe. Hogyan éri ezt el? Hazudik, mint a vízfolyás. Biztos mindenkinek megesett már az életében, hogy többre vágyott: népszerűbb szeretett volna lenni, vagy csak pár percnyi ragyogást kívánt. Hát, igen, CG is úgy gondolta egy újrakezdés megváltoztathat mindent, csak sajnos nem a jó irányba. Azt hiszi az, hogy mindenről össze-vissza hazudozik változást hoz, bár nem a legjobbakat.

Ki ne hallott volna már a Felelsz vagy mersz? játékról. A legtöbb ember már játszotta, vagy csak fültanúja volt egy ilyennek, szóval gondolom tudjátok, hogyan zajlik. Az első ottalvós bulin, Alonánál (a "fővezérnél") kitalálja CG a Felelsz vagy mersz továbbfejlesztett változatát, aminél "A szabály az, hogy nincs szabály". Vagyis mindenre kell válaszolni, mindent meg kell tenni, akár rossz vagy jó. Ennek hatására gabalyodik össze, Jordannal, Alona főiskolás testvérével. Emellett regisztrálnak egy csetszobába, ahol pedig a dögös angoltanárukkal találkoznak, aki persze nem tudja kivel beszélget, csak annyit, hogy Fijinek hívják a nőt és 25 éves, ehelyett CG-vel a tanítványával,  aki 10 évvel fiatalabb.
Soroljam még a hazugságokat, amiket elejt? 

 
Külföldi borító
Az elején minden habos-babos, hiszen a csapatból  befogadták őt, isszák a szavait, kivéve egy valakit, Gracet. Vele sok konfliktusa kialakul, ami a végén ki is derül, mi okoz. Emellett a csapat egy másik tagja Sammie közelebb kerül hozzá Gloryval együtt. Mivel Glory nem tartozik ebbe a négyes csoportba (csak régen volt a tagja), ezért a főszereplő és Sammie titkolja, hogy egyáltalán barátkoznak vele. A könyv egészén keresztül hallhatunk Alexről, egy fiúról, aki régen CG legjobb barátja volt, mindent szeretett volna hátrahagyni, így az ő kapcsolatuk is megszakadt, ám hiányzik neki a srác. Ennyi hazugság után feltehetnénk a kérdést, hogy lesz-e valami következménye. Persze, egy idő után a hazudozásokat nem lehet számon tartani, valami a végére biztosan kitudódik. Így történik ez a könyvben is, valaminek nagyobb, másiknak kisebb eredménye lesz. Igazából, ha bővebben írnék róluk, akkor sok mindent elkotyognék, amit nem szeretnék.

Remek kikapcsolódást nyújtott a könyv, igazi délutáni olvasmány. Amikor kiültök a kertbe/erkélyre/akárhová, s csak ki akartok kapcsolni. Nem akartok gondolkodni az adott olvasmányon, csak sodródtok. Az egyetlen negatívumként a főszereplőt tudom felhozni, akit az elején nem igazán tudtam elviselni a sok hazugságával egybevéve (tudjátok az a fajta, amikor legszívesebben elővennéd a péklapátot és picit megpaskolnád), ám a könyv második felében megbékéltem vele. Egy kis szerelem, egy kis barátság és egy csöppnyi mindenféle tiniproblémából, ez a Felelsz vagy mersz. 
Kinek ajánlanám? Akik szerették a Bajos csajokat, esetleg egy könnyed olvasnivalóra vágynak, vagy szimplán szeretik a tiniregényegeket.

Idézetek: 

"Úgy döntöttem, ma kihagyom a buszt, és hazasétálok, hogy eltölthessek egy kis időt az anyatermészetben, az egyetlen nősténnyel, aki képes öt percél tovább a közelemben maradni."

"Oké. Szájat kinyit. Chewbacca bal bokáját beleilleszt."

"Jordan közelebb csusszan az ágyon. Ha teljesen őszinte akarok lenni: eddigi életemben, egészen mostanáig, akkor kerültem ilyen közel valami ennyire finom dologhoz, amikor lesmároltam az Ashton Kutcher-poszteremet négy évvel ezelőtt."


Értékelésem: 5/4


Információk a könyvről:
Eredeti cím: It Started with a Dare
Fordító: Herendi Ráhel
Terjedelem: 352 oldal
Kivitel: táblakötés
ISBN szám: 978-615-5131-26-4
Kiadói ár: 2.160 Ft


Megjegyzés küldése

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Vivi könyves blogja - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -